Pages

instagram

I AM FEMALE MAGAZINE GUEST BLOGGER

Lessons from Surah Ar-Rahman - Ust. Nouman Ali Khan

Last Thursday, I was blessed & lucky enough to be able to say yes to Lin's invitation to go to Ustaz Nouman Ali Khan's talk in Masjid Wilayah, Kuala Lumpur. We rushed to the mosque straight after this shoe event which was quite near to Masjid Wilayah. Alhamdulillah, the whole parking was super duper full we had to double park at the back of the mosque. We are not complaining at all, in fact we were in awe seeing so many people gathering on a week night to hear his talk. And ofcourse we are happy we're blessed to be among them ♥

Now, I'm not very good at conveying words especially if it's in regards of religious knowledge & Quran in fear of wrong-passing of words or facts. Insya Allah, slowly I am still learning. However I came across this simple explanation by Miss Syafiqah Sulaiman on facebook and felt like I just had to share. If you weren't able to attend the talk, I hope this will benefit you & me as well. She wrote in simple conversational Malay language in which I am going to just copy & paste. Otherwise you can listen to his talk in this video (in English).

Lessons from Surah Ar-Rahman
Ustaz Nouman Ali Khan


Baru-baru ni, Ustaz Nouman Ali Khan datang ke KL. Nampak ramai kawan-kawan di fb pergi. Semua pun cakap best (termasuk Wardina!). Alhamdulillah.
Apa yang best tentang Ustaz Nouman Ali Khan ni, dia punya english sangat simple dan mudah saja nak faham apa yang diceritakan. Selamba dan cool (oh, dia dari US btw).
Dalam lecture tersebut, dia hanya sempat jelaskan tentang ayat 1 hingga 3 sahaja daripada Surah ar-Rahman yang ada 78 ayat.

Surah ini unik (buka al-Quran sekarang kalau nak lagi percaya hehe), sebab dalam surah ini, Allah ulang satu ayat ini sebanyak 31 kali!

Ini ayatnya:

"Maka nikmat Tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?"

*****

Ustaz Nouman kata, surah ini turun antara zaman peralihan Mekah ke Madinah. Dan Allah turunkan surah ini ke atas orang-orang musyrikin Mekah yang masih degil (stubborn).
Dah bertahun-tahun Rasulullah berda'wah kepada mereka, tapi semakin lama, mereka semakin degil dan melampaui batas. Mereka memperlekehkan dan memperolokkan Rasulullah.

Kata Ustaz Nouman, macam seorang bapalah, kalau dia nak panggil anaknya makan, tak cukup sekali. Terpaksa si bapa itu tadi panggil berkali-kali, barulah si anak mahu menurut kata bapanya. Begitulah, dengan penuh kasih sayang, Allah ulang dan ulang ayat-ayat-Nya kepada musyrikin yang degil itu.

*****

Apa yang menarik, bila Ustaz Nouman mula kupas perkataan 'ar-Rahman'. Kenapa Allah perkenalkan diri Dia sebagai 'ar-Rahman'?
Kata Ustaz Nouman, selama ini kita mungkin 'underestimate' perkataan 'ar-Rahman'. Apa yang kita tahu, ar-Rahman itu maksudnya 'Maha Pemurah' (The Most Merciful).

Tapi, 'direct translation' ini tidaklah menggambarkan hakikat sebenar sifat Allah 'ar-Rahman'.


Lalu, Ustaz Nouman pun menceritakan bagaimana perkataan 'ar-Rahman' itu berasal daripada perkataan 'ar-rahma'. Salah satu maksud 'ar-rahma' ialah 'rahim ibu (womb)'.

Cuba kita teliti keadaan baby di dalam rahim ibu.
Dalam rahim ibu, baby itu dijaga dengan penjagaan yang terbaik oleh si ibu.
Hubungan antara ibu dan baby itu sungguh ajaib!

Baby yang berada dalam perut tidak kenal pun si ibu tetapi si ibu kenal siapa di dalam perutnya.

Si ibu amat menyayangi dan menjaga baby itu dengan penuh perhatian walaupun baby itu langsung tidak kenal akan ibunya.

Begitulah sifat 'ar-Rahman', apabila Dia menyatakan Dia adalah 'ar-Rahman', Dia sebenarnya menyatakan bahawa:
- Dia Maha Penyayang ke atas kita, Dia sangat mengambil berat tentang kita, dan Dia Tahu bahawa kita ini sangat halus dan perlu dijaga dengan amat rapi.

Begitulah Allah, ar-Rahman ke atas makhluk-Nya sebelum kita kenal Dia lagi. Sebelum kita lahir, ketika kita dilahirkan kemudian membesar, segalanya Dia cukupkan untuk kita tanpa perlu kita meminta kepada-Nya.

(tangan, kaki, mata, jantung, oksigen, pokok dan haiwan untuk dimakan, dll)

*****

Kata Ustaz Nouman lagi, apabila kita baca perkataan 'ar-Rahman', ia seharusnya menjadikan kita berfikir, "Bagaimana Allah menunjukkan sayang-Nya kepada aku pada saat ini? Bukan esok, bukan nanti tapi kini"

Lihat sahaja pada hidup kita hari-hari yang dikelilingi masalah. Masalah kerja, masalah dengan anak, masalah ibu bapa, dan macam-macam lagi masalah - kita memikirkan masalah LEBIH BANYAK daripada kita fikir tentang ALLAH AR-RAHMAN...

...dan berapa banyak masalah yang Allah dah keluarkan kita daripadanya?

*****

Seterusnya, Ustaz Nouman membawa kita kepada ayat terakhir Surah Ar-Rahman di mana Allah telah memuji nama-Nya:

"Maha Suci nama Tuhanmu, Pemilik Keagungan dan Kemuliaan"

Apa pengajarannya kepada kita?

Kata Ustaz Nouman, jika kita melakukan sesuatu perkara itu kerana/dengan nama Allah ar-Rahman, maka kita akan beroleh barakah.

Barakah itu pula ialah sesuatu yang 'sentiasa tumbuh dan berkembang, lebih daripada jangkauan'.


Maksudnya, bila kita buat sesuatu dengan nama Allah ar-Rahman, ganjaran daripada Allah itu sangat besar dan akan bertambah-tambah.

Jadi, insyaAllah kalau kita buat apa pun dengan nama Allah, kita tak akan rugi (walaupun kelihatan tak berapa memberangsangkan di mata manusia).

*****

Akhir sekali, Ustaz Nouman kata, disebabkan ayat ini, orang muslim seharusnya bersikap optimis dan takkan pernah pesimis!

Al-Quran bukan buku yang nak "mengharamkan itu ini", bukan juga buku untuk "ustaz-ustazah sahaja", dan bukan buku yang "nak menghukum sahaja".

Tapi, kalau kita fahami al-Quran, kita akan nampak bahawa Allah turunkan al-Quran ini sebagai tanda kasih sayang-Nya kepada kita.

Kata Ustaz Nouman, "The Quran is an act of Allah's LOVE"

Jadi, mesej terakhir daripada Ustaz Nouman, "build your relationship with al-Quran" - bina hubungan dengan al-Quran dan fahami maknanya agar kita merasa kasih dan sayangnya Allah kepada kita.

Pesan Ustaz Nouman, kita buat perlahan-lahan, mula sikit-sikit untuk kenal dan baca al-Quran. Tak perlu terburu-buru dan tergesa-gesa, Rasulullah pun ambil masa 23 tahun untuk Allah mengajarkan al-Quran kepada baginda.

Berusaha fahami al-Quran, semoga menjadi orang yang beruntung!

Semoga Allah memberkati Ustaz Nouman Ali Khan atas ilmu yang dikongsikan.

Allahu'alam.


To find out more of Islamic activities & talks like this, visit Young Muslim Projects.
May we all benefit from this insyaAllah ♥ ♥ ♥

*all pictures of Masjid Wilayah taken by me using Nokia Lumia 925*

FOLLOW ME: